Henri Houben

(Antwerpen 1858-1931)

De Belgische schilder van landschappen, portretten, figuren en genretaferelen Henri Houben (1858-1931) doorliep zijn opleiding aan de academie voor beeldende kunsten te Antwerpen. Aanvankelijk moest hij van zijn ouders een muziekopleiding volgen, maar hij richtte op zolder een ‘Atelier de peinture et de musique’ in. Onder de belofte dat hij zijn vioolstudies niet zou verwaarlozen, mocht hij zich dan toch inschrijven bij schilder en hoogleraar aan de academie Karel Verlat. Met deze leermeester werkte hij mee aan verschillende monumentale muurschilderingen, zoals het panorama van ‘De Slag bij Waterloo’ en een panorama te Moskou. In 1885 werd hij aangesteld als docent aan de Antwerpse Academie.

Hij maakte studiereizen naar Noord-Italië. Terug in België vond hij zijn inspiratie vooral in de Antwerpse havenstad en in de Kempen, waar hij vaak in de omgeving van Geel werkte. In dit landelijke gebied schilderde hij landschappen, vaak met schapen, en koos veelvuldig de boer en zijn paard als thema.

Ook verbleef Houben enige tijd in Nederland. Hier werkte hij vooral in Zeeland en Katwijk. Zijn Visverkoopsters in de Haven te Vlissingen is in deze periode totstandgekomen. Met uiterste precisie heeft Houben de figuren in hun Walchers kostuum weergegeven, terwijl zij met elkaar converseren, op klanten wachten en de vis schoonmaken. Dit zonnige tafereel op groot formaat, plaatste Houben tegen de topografisch juiste setting van Vlissingen. Het is een voorbeeld van het kunnen van deze Belgische meester van monumentale schilderingen. Werk van Henri Houben bevindt zich in de Belgische Staatscollecties en in de verzameling van het Museum van Verviers.